Beacon Plus: Priznanje općini Žepče za zaštitu životne sredine

U proteklih sedam godina, u programu Beacon shema (plus) sudjelovalo je preko 66 posto općina u BiH i do sada je dodijeljeno 47 Beacon priznanja.

 Program je započeo 2005. godine, a od 2009. godine financira ga Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde Federacije BiH, dok ga provodi Savez općina i gradova RS i Savez općina i gradova Federacije BiH.

U sklopu osmog kruga „Beacon plus“  dodjele priznanja za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi BiH za 2013. Godinu, priznanje za poboljšanje kvalitete života građana, primio je načelnik općine Žepče Mato Zovko za oblast zaštita okoliša u funkciji održivog razvoja općine.

Prigodom dodjele priznanja, načelnik Mato Zovko je kazao da je općina Žepče početkom 21. stoljeća hrabro krenula u projekt izgradnje kolektora gradske vodovodno-kanalizacione mreže sa pročistačem na rijeci Bosni. „Na učinkovit i ekonomičan način, isti smo u 2012. godini pustili u funkciju i do danas radi na zadovoljstvo svih građana. Rijeku Bosnu i sva prigradska naselja smo spasili od otpadnih voda, a ostaje nam da i druga prigradska naselja priključimo na taj projekt“, naglasio je Zovko.

Cilj ovog svojevrsnog natjecanja lokalnih samouprava je promicanje standarda rada kroz međuopćinsko učenje, suradnju i razmjenu iskustava i praksi, a rezultat kojeg je poboljšanje kvalitete života stanovnika lokalnih zajednica.

Pripremu aplikacije za nagradu Beacon u ime općine Žepče izradila je Razvojna agencija Žepče koja je također provela i ostale planirane aktivnosti na prezentaciji primjera dobre prakse u zaštiti okoliša prema drugim općinama.

Intervju sa načelnikom općine Žepče gdin. Mato Zovko:

http://www.sogfbih.ba/index.php?lang=ba&sel=182&view=67