Gospodarstvo općine Žepče

Žepče dijeli sudbinu većine gradova u BiH koji su tijekom zadnjeg rata pretrpjeli ogromna ratna razaranja, a gospodarski objekti potpuno uništenje.

 

Već krajem 1993. godine počinje oživljavati poduzetništvo: prijevoznička djelatnost, trgovina i ugostiteljstvo, obrtništvo, graditeljstvo i usluge, a nešto kasnije i industrija.

Najrazvijenija je djelatnost uslužnog tipa ( trgovina, prerada drveta), zatim građevinska djelatnost, metaloprerađivačka koja bi bolje rezultate mogla dati u narednom periodu, začetak kemijske industrije, te mlinarskopekarske industrije koja zadovoljava potrebe na općini i opskrbljuje susjedne gradove.

Žepačke firme rade po čitavoj BiH te u inozemstvu što je potvrda pravilnih poteza ovdašnjih poduzetnika. U cilju stvaranja uvjeta za stvaranje poduzeća malihi većih kapaciteta je izgradnja poslovnog centra XP u Žepču, Poslovne zone "Polja", Poslovnog inkubatora, te Poslovnog centra u Begovom Hanu.

Poslovni centar XP Žepče je omogućio mnogim poduzetnicima da ojačaju svoje poduzetništvo podizanjem samostalnih poslovnih prostora, uposle veći broj radnika te unaprijede gospodarstvo općine Žepče. U centru je osim trgovinske djelatnosti zastupljena i obrtnička , ugostiteljska i uslužna djelatnost.

U samom centru naselja Begov Han podignut je veliki broj poslovnih objekata u kojima će također biti zastupljene mnoge vrste djelatnosti počevši od tekstilne, trgovinske i ugostiteljske.

U Žepču je formiran i Poslovni inkubator, mjesto koje će pomoći mnogima da pokrenu i ojačaju vlastiti biznis. Poslovne lokacije koje imaju izgrađenu infrastrukturu su izuzetno atraktivne i omogućavaju efikasno vršenje transporta proizvoda i sirovina za potrebe poduzeća.

Posebna pažnja u budućem razvoju općine Žepče bit će posvećena oživljavanju i razvijanju poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Područje je ekološki čisto i pogodno za proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma, čemu doprinosi i veliki broj izvora ljekovite mineralne vode. Kraj je pogodan i za razvoj stočarstva.


  • Posljednje