Općini Žepče 450.000,00 KM za proširenje gradskog vodovoda

Načelnici 13 općina i gradonačelnici pet gradova u Bosni i Hercegovini danas su potpisali sporazume o dodjeli bespovratnih sredstava za partnerske jedinice lokalne samouprave uključene u Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), a radi se o iznosu od 4,5 milijuna KM za prvu godinu projekta.

Taj iznos osigurala je Vlada Švicarske kroz MEG projekt, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), dok su se partnerske općine i gradovi obavezali da će također osigurati iznose iz vlastitih izvora financiranja.

Sredstva će biti upotrijebljena za obnovu infrastrukture kao što je vodovodna mreža, zatim smanjenje gubitaka vode i sanaciju kanalizacione mreže te ulaganje u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer pojasnila je da će Vlada njene zemlje tijekom naredne četiri godine, koliko će trajati projekt, donirati ukupan iznos od 20 milijuna KM, dok će općine i gradovi izdvojiti iznos od oko 6,5 milijuna KM.
Naglasila je da MEG predstavlja mnogo više od samih investicija.

- To je projekt koji se zalaže transparentnu komunikaciju sa stanovnicima, odgovorno i transparentno upravljanje financijama, kao i dostojanstven život svih koji žive u ovim općinama i gradovima - kazala je švicarska ambasadorica.

Načelnicima općina i gradonačelnicima poručila je da su sada općine konkurentne jedne drugima te da moraju učiniti sve da svoje lokalne samouprave učine što atraktivnijim.
Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu je kazala da će zahvaljujući tom projektu otprilike 4.000 domaćinstava prvi put biti spojeno na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. To znači da će ukupno, u okviru projekta, otprilike 71.000 građana osjetiti poboljšanja u tom pogledu.

U Općini Žepče grant sredstva poslužit će za proširenje gradskog vodovoda na šire područje općine, automatizaciju postojećeg prečistača pitke vode te za rješavanja jednog od najtežih problema s vodom, a radi se o MZ Vinište. Načelnik ove općine  Mato Zovko  precizirao je da se radi o iznosu od 450.000 KM, od čega je otprilike polovinu financirala Vlada Švicarske, a drugu polovinu osigurala Općina.

Sporazume su potpisali načelnici: Bosanske Krupe, Gračanice, Gradačca, Gradiške, Kalesije, Kostajnice, Kozarske Dubice, Prnjavora, Sanskog Mostar, Teslića, Tešnja i Žepča, te gradonačelnici: Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle.