Potpisan Ugovor za izradu dizajna i nadzora navodnjavanja za projektno područje Žepče

Potpisan Ugovor za izradu dizajna i nadzora navodnjavanja za projektno područje Žepče

Dana 05.07.2018. godine u uredu Općinskog načelnika Mate Zovko  potpisan je Ugovor za izradu dizajna i nadzora Projekta navodnjavanja za projektno područje Žepče.

Ugovor su potpisali ovlaštena osoba Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva- direktor Ureda za implementaciju projekata Alojz Dunđer s jedne strane, i ovlaštene osobe konzorcija kompanija Hidroing d.o.o. Osijek  Zdenko Tadić i Higracon d.o.o. Sarajevo Damir Muharemović. Potpisivanju ugovora je ispred konzultantske kompanije Hidroing nazočila i gospođa Diana Šustić.

Direktor Ureda za implementaciju projekata  pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo Alojz Dunđer, je naglasio, da je općina Žepče jedna od deset općina u FBIH  koja je ušla u Projekt razvoja navodnjavanja koji financira Vlada FBiH iz kreditne linije Svjetske banke. Potpisivanjem predmetnog Ugovora zvanično je započela njegova realizacija na općini Žepče.

Predmet dizajna projekta navodnjavanja  je površina od 319 ha na tri mikrolokaliteta- Žepačko polje (od KŠC-a do prečistača otpadnih voda), Radovlje i Lupoglav (lijeva obala rijeke Bosne) te Bistričko polje (desna obala rijeke Bosne). Osim navodnjavanja na predmetnim područjima gdje se bude ukazala potreba, uradit će se i prijedlog projekta odvodnje. Rok za izradu dizajna je pet mjeseci a cjelokupni Projekt će se realizirati u nekoliko faza sa predviđenim završetkom listopad  2019. godine.

Općinski načelnik Mato Zovko se zahvalio na ukazanom povjerenju za realizaciju ovakvog  projekta na općini Žepče, te je nakon potpisivanja ugovora sa gostima i predstavnicima općinske administracije koji će biti direktno uključene u ovaj proces, izvršio obilazak projektnog područja.