Odobrena sredstva za projekt „Industrijska zona Polja Žepče- Projekt prometnice“

Dana 05.09.2018.godine, u sjedištu Vlade Federacije BiH, Općinski načelnik Mato Zovko je je prisustvovao potpisivanju ugovora sa federalnim ministrom Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Amirom Zukićem. Ovom prigodom su potpisani ugovori sa 20 jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, među kojima je i Općina Žepče. U okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno je ukupno 3.747.462,41 KM. Za općinu Žepče su odobrena sredstva u iznosu od 150.569,11 KM i to za projekt „Industrijska zona Polja Žepče- Projekt prometnice“(asfaltiranje).

Potpisani ugovori rezultat su zajedničkog ulaganja. Iz proračuna Federacije BiH izdvojeno je 70 posto, a lokalne zajednice uložile su 30 posto sredstava. Od ukupno 40 općina koje su  aplicirale, 20 je dobilo sredstva.

Dodjela navedenih sredstava za cilj ima izgradnju poduzetničke infrastrukture, koja je važan element razvoja lokalnih zajednica. Ministar Zukić  očekuje da će pozitivni efekti na području 20 općina biti ogledani u zapošljavanju oko 900 osoba.

Potpisani ugovori će, kako su istakli načelnici općina Žepče i Donji Vakuf, Mato Zovko i Huso Sušić, svakako doprinijeti boljem poslovnom ambijentu u poduzetničkim zonama u ovim općinama, gdje se također očekuju nova zapošljavanja. Odobrena sredstva bit će usmjerena na izgradnju nove i unaprjeđenje postojeće infrastrukture (ceste, vodovod, kanalizacija, el. energija, itd.) u okviru poslovnih zona u Federaciji BiH, kao preduvjet za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini.


  • Posljednje