Na području Općine Žepče pokrenuto 9 novih biznisa

Devet žena s područja općine Žepče potpisalo je jučer, 11.09.2019. godine, ugovore o financiranju poslovnih ideja, odnosno pokretanju vlastitog biznisa. Ovu potporu u ukupnom iznosu od 80.000 KM u jednakim omjerima financiraju USAID i Općina Žepče kroz Program potpore marginaliziranim skupinama.

Pokrenute poslovne ideje dolaze iz različitih područja, a najviše iz područja agrobiznisa  i to su: prerada voća i gljiva-sušeni plodovi, prerada i uzgoj voća i prerađevina od voća, uzgoj jagodičastog voća, proizvodnja bosanskog domaćeg bureka, zatim kozmetički salon, škola šminkanja, tekstilni obrt, eko-agro seoski turizam, i proizvodnja limene obloge za izolaciju.

Općinski načelnik Mato Zovko je naveo kako je ponosan na njihovu hrabrost da uđu u svijet biznisa, te da je siguran kako će biti motivacija i drugim sugrađankama.

Podržani biznisi su značajni zbog samozapošljavanja žena koje su duže vrijeme na evidenciji za nezaposlene osobe, zbog kreiranja mogućnosti da se zaposle i druge osobe s obzirom na potencijal predloženih biznis modela, predviđanja finalizacije poljoprivrednih proizvoda za tržište, te finalizacije novih proizvoda u sektoru metalne i prehrambeno -ugostiteljske industrije.

Sredstva su dodijeljena kroz Fond za potporu razvoju biznisa marginaliziranih skupina žena koji je osnovan početkom 2017.godine i kroz koji je do sada podržano više od 160 biznisa. Riječ je o potpori u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja, te nezaposlene mlade žene. Dodatnu vrijednost ovom modelu pružanja potpore daje činjenica da u cijelom procesu sudjeluje i lokalna zajednica, te da ovo nije samo financijska nego i mentorska potpora.


  • Posljednje