Informacija o realizaciji aktivnosti u sklopu projekta „Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH“

Tim Oružanih snaga BiH u suradnji s BHMAC-om i Norveškom narodnom pomoći provodi projekt „Opća procjena minski sumnjivih površina u BiH“.

Opći cilj projekta je povećanje učinkovitosti protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini kroz primjenu poboljšane opće procjene opasnosti od mina i kasetne municije i njihovog utjecaja na pogođene zajednice. U središtu procjene su naseljena mjesta, domaćinstva i pojedinci koji su izloženi riziku od mina, kasetne municije i drugih eksplozivnih ostataka iz rata. Aktivnosti projekta usmjerene su prema ispunjavanju dva specifična cilja:

  1. Ponovna procjena sumnjive površine u skladu s Međunarodnim standardima protuminskog djelovanja (IMAS) i s razvijenim pristupom za oslobađanje zemljišta u Bosni i Hercegovini.
  2. Definiranje pokazatelja za provedbu nove strategije protuminskog djelovanja za Bosnu i Hercegovinu i razvijanje srednjoročnog akcionog plana za oslobađanje zemljišta.

Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske Unije. Trenutne aktivnosti upravo se realiziraju na području naše općine. Nakon završetka projekta za Općinu Žepče bit će urađena tri projekta minski sumnjivih površina: 1. Žepče- jug, 2.Žepče – zapad i 3. Žepče – ostatak.

 

 


  • Posljednje