Žepče, Tešanj i Teslić dobitnici nagrade „Stvaratelji za stoljeća“ za 2014.

Za razvojnu inicijativu BEAR koju zajedno čine općine Žepče, Tešanj i Teslić dodijeljeno je priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za razvoj poduzetništva na području Jugoistočne Europe u 2014. godini.

Nagradu je dodijelio Neovisni Međunarodni Komitet za dodjelu nagrada i priznanja u okviru projekta promocije i nagrađivanja najzaslužnijih za razvoj poduzetništva na području Jugoistočne Europe na čijem je čelu predsjednik prof. dr. Boris Tihi.

Ovo nije prva nagrada i priznanje koje su dobile ove tri općine za svoje aktivnosti u području razvoja povoljnog okruženja za poduzetništvo. Prošle godine je dobivena  nagrada FDI magazina Financial Times-a, vodećeg časopisa u Europi za direktna strana ulaganja, koji je izabrao BEAR područje među 10 najboljih destinacija za ulaganje u Europi, po kriteriju isplativosti za investitore (2014/15).

Proces animiranja predlagača za nagradu i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“, predlaganje kandidata te odlučivanje o nagrađenim laureatima trajao je 20 mjeseci, od 01.06.2013. – 20.01.2015. godine. U procesu predlaganja kandidata sudjelovalo je 186 predlagača  iz 9 zemalja, a  predloženo je 340 kandidata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švedske. 

Dvanaestočlani međunarodni neovisni Komitet koji je u konačnici odlučio o nagrađenim laureatima bio je sastavljen od eksperata za ekonomiju, marketing, menadžment i poduzetništvo iz 5 zemalja. Ukupno su odabrana 63 najzaslužnija pojedinca i institucije u poduzetništvu i za poduzetništvo u Jugoistočnoj Europi, među njima i općine Žepče, Tešanj i Teslić sa razvojnom inicijativom BEAR.

Aktivnosti na pripremi razvojne inicijative BEAR provode RAŽ-Razvojna agencija Žepče, TRA-Agencija za razvoj općine Tešanj i Odjelu za razvoj općine Teslić uz podršku programa „Prolocal“ Njemačkog društva za tehničku pomoć i međunarodnu suradnju-GIZ.

Organizator, autor i nositelj aktivnosti Projekta promocije i nagrađivanja najzaslužnijih za razvoj poduzetništva na području Jugoistočne Europe su Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ Dubrovnik i Sarajevo, Društvo „Induco“ Beograd i Slavonski Brod, i Društvo „Promo-Global“ iz Zagreba.