PREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ANDREJ PLENKOVIĆ U POSJETI OPĆINI ŽEPČE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas  boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, te je  tom prigodom posjetio  Žepče, Tuzlu i Orašje gdje je razgovarao s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti o razvojnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

Plenković je u Žepču, prije sastanka s načelnikom Matom Zovkom i njegovim suradnicima, položio  vijenac na središnje Spomen-obilježje poginulim braniteljima HVO-a.

Načelnik Zovko je u Uredu općinskog načelnika upoznao visoku delegaciju s aktualnim stanjem u općini, s dobrim primjerom funkcioniranja vlasti na lokalnoj razini koja može biti primjer mnogim lokalnim zajednicama u BiH kada je u pitanju suživot, a bilo je riječi i o potrebama općine u gospodarskom razvoju .

„Poruka našeg današnjeg dolaska u Žepče je da Republika Hrvatska skrbi  o kvalitetnim, odličnim  prijateljskim odnosima s BiH, da posebno vodimo računa o Hrvatima  kao najmalobrojnijem konstitutivnim  narodu U BiH.  Želimo da naš Središnji državni  ured za Hrvate izvan Hrvatske nastavlja poticati konkretne projekte kako bi smo zadržali naše ljude  ovdje da žive u BiH, osobito u Žepču i cijeloj županiji. U protekle dvije godine samo za Žepče smo izdvojili milijun i dvjesto tisuća kuna. Investicije u zdravstvo, školstvo i poljoprivredu, te neke konkretne individualne projekte, pokazuju jedan ispravan put kako osigurati kontinuitet suradnje i kako podržati napore upravo  u ovoj općini  gdje se vidi izvrstan suživot između Hrvata, Bošnjaka i Srba, gdje nakon rata, procesa pomirbe, kvalitetno funkcioniranje općine daje one istinske signale koji mogu biti model za druge gradove i općine u BiH “, kazao je danas u Žepču predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Hrvatski je premijer nakon  razgovarao s načelnikom  Matom Zovkom i njegovim suradnicima posjetio i Katolički školski centar "Don Bosco".

Tijekom posjeta uz predsjednika Vlade RH  u Žepču  je boravio i Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni Hercegovini Ivan Del Vechio,   državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić,   državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, Tena Mišetić zamjenica Predstojnika Ureda predsjednika Vlade R Hrvatske, Josip Martić ministar Federalnog ministarstva   prostornog uređenja, Iva Tadić zastupnik u Domu naroda F BiH i Ivica Penić zamjenik Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Žepče.

Osim Žepča, premijer će posjetiti i Tuzlu i Orašje. U Tuzli će obići gradilište Hrvatskog kulturnog centra "Sv. Franjo", za čiju je izgradnju dio sredstava izdvojila i Vlada RH, a potom će posjetiti i školski "etno kutak" Katoličkog školskog centra, nakon čega će se susresti s članovima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga Tuzlanske županije te predstavnicima Hrvata iz društvenog, političkog, gospodarskog i kulturnog života tog grada.  

U Tuzli će posjetiti i generalni konzulat Hrvatske gdje će se sastati s generalnim konzulom Ivanom Bandićem, a potom putuje u Orašje gdje će nazočiti svečanom otvorenju "22. Dana hrvatskoga filma" čiji je pokretač i dugogodišnji organizator velikan hrvatske filmske scene, glumac Ivo Gregurević.