Započeta prva faza izgradnja zgrade osnovne škole u Ozimici u okviru LIR projekta EU i UNDP-a

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“–LIR,koji koji predstavlja zajedničku inicijativu Evropske unije (EU), i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), odobrena je za financiranje prva faza projekta „Izgradnja zgrade osnovne škole Fra Grga Martić' u Ozimici“.

Projekat izgradnje osnovne škole u Ozimici jedan je od prioritetnih projekata koji proizilaze iz lokalnih razvojnih strategija, a koji se finansiraju sredstvima projektnog fonda, uspostavljenog u okviru LIR projekta. U tom projektu sudjeluju UNDP BiH, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Općina Žepče. Projekt je vrijedan 256.267KM a finansiraju ga EU i UNDP BiH sa 118.000 KM, resorno ministarstvo sa 100.000 KM i Općina Žepče sa 38.267 KM.

Trenutno su u tijeku aktivnosti na odabiru izvođača za izgradnju škole u Ozimici, a nakon toga slijedi i izvođenje radova na terenu. Tim radovima bit će obuhvaćeni svi  grubi građevinski radovi, vanjska stolarija i unutarnji razvod svih instalacija. Završetak radova očekuje  do kraja 2016. godine.

Općina Žepče je jedna od 21 partnerske jedinice lokalne samo uprave koje su izabrane za učešće u projektu„Lokalni integrisani razvoj“, vrijednom 6,6 miliona eura,koji finansira EU, a implementira UNDP BiH.  Osnovni cilj LIR projekta je poboljšati životni standard za više od 100.000 ljudi u Bosni i Hercegovini, putem podrške inkluzivnom i održivom društveno-ekonomskom razvoju, jačanju dobre prakse upravljanja i razvoju lokalne infrastrukture i usluga, posebno u područjima pogođenim poplavama, kao i gradovima i općinama sa velikim brojem povratnika i raseljenih lica.

Općina Žepče, za izgradnju temelja ove škole do sada je uložila 48.000 KM. Također za preostali dio radova aplicirano je prema "Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske" i krajem godine trebali bi se znati rezultati.