DODJELA INFORMATIČKE OPREME MJESNIM ZAJEDNICAMA ZA PRUŽANJE KVALITETNIJIH USLUGA GRAĐANIMA U BIH

Više od 125 mjesnih zajednica u 23 partnerske jedinice lokalne samouprave će od sada moći pružiti kvalitetniju i efikasniju uslugu građanima, zahvaljujući paketu informatičke opreme u vrijednosti od oko 300.000,00 KM.

Informatička oprema će ove sedmice biti dodjeljena općinama i gradovima u BiH koji aktivno učestvuju u realizaciji zajedničkog projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 „Nova informatička oprema će omogućiti uspješnije pružanje usluga građanima u BiH, podignuti značaj mjesnih zajednica, poboljšati komunikaciju sa građanima te time potaknuti građane na veći angažman u općnskom odlučivanju, a kako bi učestvovali u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Ovo je samo jedan od koraka prema revitalizaciji mjesnih zajednica u BiH“, kazala je Majda Ganibegović, UNDP voditeljica projekta.

Ovim projektom u Općini Žepče obuhvaćene su sljedeće mjesne zajednice: Ciglana, Zenički put, Orahovica, Gornja Ozimica, Bistrica i Vinište. Ovim mjesnim zajednicama je dodjeljena informatička oprema u vrijednosti 16.065,91KM, svaka od MZ je zaprimila tablet, računalo, multifunkcijski printer, projektor i projektorsko platno.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM. Za njegovu sprovedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.