Beacon Plus: Priznanje općini Žepče za zaštitu životne sredine

U proteklih sedam godina, u programu Beacon shema (plus) sudjelovalo je preko 66 posto općina u BiH i do sada je dodijeljeno 47 Beacon priznanja.

 Program je započeo 2005. godine, a od 2009. godine financira ga Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde Federacije BiH, dok ga provodi Savez općina i gradova RS i Savez općina i gradova Federacije BiH.

U sklopu osmog kruga „Beacon plus“  dodjele priznanja za najbolje prakse u lokalnoj samoupravi BiH za 2013. Godinu, priznanje za poboljšanje kvalitete života građana, primio je načelnik općine Žepče Mato Zovko za oblast zaštita okoliša u funkciji održivog razvoja općine.

Prigodom dodjele priznanja, načelnik Mato Zovko je kazao da je općina Žepče početkom 21. stoljeća hrabro krenula u projekt izgradnje kolektora gradske vodovodno-kanalizacione mreže sa pročistačem na rijeci Bosni. „Na učinkovit i ekonomičan način, isti smo u 2012. godini pustili u funkciju i do danas radi na zadovoljstvo svih građana. Rijeku Bosnu i sva prigradska naselja smo spasili od otpadnih voda, a ostaje nam da i druga prigradska naselja priključimo na taj projekt“, naglasio je Zovko.

Cilj ovog svojevrsnog natjecanja lokalnih samouprava je promicanje standarda rada kroz međuopćinsko učenje, suradnju i razmjenu iskustava i praksi, a rezultat kojeg je poboljšanje kvalitete života stanovnika lokalnih zajednica.

Pripremu aplikacije za nagradu Beacon u ime općine Žepče izradila je Razvojna agencija Žepče koja je također provela i ostale planirane aktivnosti na prezentaciji primjera dobre prakse u zaštiti okoliša prema drugim općinama.

Intervju sa načelnikom općine Žepče gdin. Mato Zovko:

http://www.sogfbih.ba/index.php?lang=ba&sel=182&view=67


Životopis

Rođen je 09.01.1959.godine u Papratnici, općina Žepče, gdje mu je i sada prebivalište.

Oženjen je i ima troje djece.

Osnovnu školu završio je u Žepču, a Gimnaziju u Zavidovićima.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1983.godine. Radio u organima uprave općine Žepče i DP ''EKO'' Žepče.

Nakon višestranačkih izbora 1990. godine obavljao je funkciju Sekretara općine i Sekretara Sekretarijata za privredu i urbanizam.

Za vrijeme rata od 1992.godine bio pripadnik HVO i obavljao poslove Predstojnika opće uprave općine Žepče. Od 1995. pa do 2000.godine obavljao je funkciju Načelnika Općine Žepče.

Od 1998. do 2000. godine bio je zastupnik u Domu naroda Parlamenta F/BiH i u Skupštini Zeničko–Dobojskog kantona.

Od 2000. do 2002. godine bio je član Prijelaznog odbora općine Žepče i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta F/BiH. Dana 26.11.2002.godine izabran za Načelnika općine Žepče.

Član Hrvatske demokratske zajednice BiH od 1990.godine, dopredsjednik OO HDZ BiH Žepče, te Član Predsjedništva HDZ BiH. Dugogodišnji sportaš i sportski radnik .

Na izborima 02.10.2004. i 05.10.2008. godine izabran za Općinskog načelnika općine Žepče.

Na lokalnim izborima 07.10.2012. godine ponovno izabran za Općinskog načelnika općine Žepče.

Na lokalnim izborima 02.10.2016. godine ponovno izabran za Općinskog načelnika općine Žepče.

 

IZVJEŠĆE O RADU 2015

IZVJEŠĆE O RADU 2016

IZVJEŠĆE O RADU 2017