Izvanredna tematska sjednica Općinskog vijeća Žepče o poplavama

Na zahtjev Udruženja građana “Željezno Polje - Opstanak’’12. kolovoza. 2014.  godine u sali Općinskog vijeća Žepče održana je izvanredna sjednica Općinskog vijeća.

 

Izvanrenom sjednicom predsjedavao je Muhamed Jusufović, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče ,koji je nazočne vijećnike i goste upoznao  sa očekivanjima u pogledu najavljenih donacija i prikupljenih sredstava u Briselu, kao i donošenja zakonskih riješenja za tu oblast .Veliki broj  kuća je totalno uništen i za većinu takvih objekata moraju se osigurati nove lokacije za gradnju, a općina Žepče će pronaći zamjensko zemljište i tako pomoći stanovništvu, između ostalog naglasio je Jusufović.

Tijekom sjednice, razgovaralo se o tome što je sve urađeno do sada na utvrđivanju i sanaciji šteta koje su nastale tijekom poplave i pojave klizišta u svibnju ove godine, kao i o štetama koje su nastale u poplavama koje su ponovo pogodile našu općinu početkom kolovoza.

Vijećnici Općinskog vijeća Žepče suglasni su da u rješavanje problema sa kojima se susrela općina nakon prirodne nesreće, koja je u nepuna tri mjeseca ,dva puta pogodila prostore općine Žepče, moraju se uključiti više razine vlasti, kako bi se stradalim područjima osigurala putna infrastruktura od koje ovisi organizacija nove školske godine, a koja počinje za manje od mjesec dana, te kako bi se stambeno zbrinuli svi građani naše općine koji su ostali bez svojih domova.

Tijekom sjednice istaknuti su i problemi a to su još uvijek, blokirani putevi posebno prema mjesnoj zajednici Željezno Polje, gdje živi više od 4500 stanovnika .

Materijalna šteta koja je nastala usljed poplava i klizišta, prirodne katastrofe, koja je u dva navrata pogodila općinu Žepče procjenjuje se na 20 miliuna maraka.

Najmanje je 80 kuća uništeno kao i desetine kilometara lokalnih puteva, vodovodne i kanalizacijske mreže.

Jedan od prvih zaključaka, koji su usvojeni s ciljem prevazilaženja teškog stanja nakon prirodne nesreće, jeste traženje pomoći s viših razina vlasti u saniranju šteta koje su nastale tijekom prirodne nesreće u svibnju i kolovozu, od Štaba CZ Federalne i Županijske razine zatraženo je da, zadrže postojeće strojeve i pošalju nove koje će raditi na čišćenju i  deblokadi mjesnih zajednica. Treći zaključak se odnosi na sufinanciranje kupovine zemlje u vrijednosti 4000 KM, koji će ubrzati izgradnju porušenih kuća, ubrzati procese obnove i izgradnju zgrade O.Š „Abdulvehab Ilhamija„ Željezno Polje, kako bi nova školska godina krenula na vrijeme, i uspostava putne komunikacije kako bi se mogao organizirati prijevoz učenika do škola.

Članovi udruženja „Željezno Polje- Opstanak“, na čiju je inicijativu sazvana izvanredna sjednica Općinskog vijeća koji su čekali okupljeni  ispred sale Općinskog vijeća Žepče, nisu bili zadovoljni donesenim zaključcima i svoje su nezadovoljstvo glasno iskazali negodujući, tako da je u jednom trenutku situacija bila na rubu incidenta.

Usprkos negodovanju dijela stanovnika Željeznog Polja, prioriteti su definirani istaknuo je načelnik Općine Žepče, Mato Zovko :“To je prometnica za Željezno Polje, koja rješava početak nove školske godine , a nakon toga ide problem rješavanja kuća i dodjele placeva“, istaknuo je između ostalog načelnik Zovko.

U radu izvanredne sjednice općinskog vijeća Žepče sudjelovala su 24 vijećnika. Sjednici su nazočili Općinski načelnik, Mato Zovko s pomoćnicom i pomoćnicima, Sadudin Tutnjić, član Upravnog odbora Udruženja građana „Željezno Polje -Opstanak“, pravni zastupnik udruženja Muhdin Alić, zastupnik u Federalnom parlamentu  Josip Martić i Zapovjednik vatrogasne postrojbe Žepče Zoran Martinović. Rad izvanredne sjednice Općinskog vijeća Žepče pratile su i mnogobrojne novinarske ekipe.


  • Posljednje