ODRŽANA 6. REDOVITA SJEDNICA OV ŽEPČE

U  četvrtak 27.4.2017. u dvorani Općinskog vijeća,  održana je 6. redovita sjednica OV Žepče, na kojoj je 23. vijećnika raspravljalo, više od pet sati, o  14 točaka dnevnoga reda.

Na početku sjednice postavljeno je i nekoliko vijećnički pitanja i predloženo nekoliko inicijativa. Između ostalih i inicijativa za pomoć poljoprivrednicima pri saniranju šteta koje su nastale prilikom proteklih snježnih padalina i niskih temperatura koje su pogodile općinu Žepče i pričinile štetu prije svega na nasadima malina.

Ova inicijative  je usvojena uz  zaključak, da Općinsko vijeće zadužuje Načelnika da  u suradnji s Zadrugama i poljoprivrednim udruženjima osmisli način pomoći najugroženijim poljoprivrednicima i proizvođačima jagodičastog voća, čiji su nasadi pretrpjeli stopostotne štete.

 Vijećnik (SDP) Elvis Botić je postavio pitanje zašto se ne održi jedna tematska sjednica na temu sve većeg broja odlazaka, prije svega mladih  iz općine Žepče, na koju bi se pozvali svi relevantni čimbenici koji mogu dati sve relevantne parametre i ulazne podatke o ovoj problematici, kako bi se što bolje definirali problemi i kako bi se moglo pristupiti rješavanju, odnosno ublažavanju, sve većeg broja odlazaka u zemlje Europske unije. Vijećnik Franjo Mostarac (HDZ 1990) je sličnog mišljenja i smatra da  se na svim nivoima vlasti  mora raditi i ulagati napor da se ovaj problem ublaži, kroz poduzimanje konkretnih koraka i stvaranja mogućnosti za ostanak.
-Rješenja postoje samo ih trebamo zajednički postići, svi zajedno moramo sjesti i razgovarati- istaknuo je Mostarac.
Ivica Penić (HDZ) je istaknuo sva postignuća  Općine Žepče kao i činjenicu da je općina Žepče  jedna od najrazvijenijih općina i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, kao i napore koje općina svakodnevno čini kako bi svi građani imali sto bolju perspektivu. Gospodin Penić je istaknuo da se ovi problemi moraju rješavati prije svega na državnom nivou, a da općina treba nastaviti sa stvaranjem što povoljnijeg poslovnog i životnog okruženja što svakodnevno čini.


Vijećnicima je trebalo više od sat vremena da raspravu o vijećničkim pitanjima privedu kraju. Na dnevnom  redu sjednice našlo se čak pet izvješća  javnih ustanova i poduzeća: JU Centar za socijalni rad, JP Komunalno, RAŽ, JU Dom kulture i JZU Gradska ljekarna. Vijećnici su usvojili i pohvalili sva izvješća te pohvalili napore koji se ulažu da svaka od ovih institucija što bolje funkcionira i svakodnevno stoji na usluzi svim građanima općine Žepče. Sve ustanove   ostvarile su  pozitivno poslovanje u protekloj 2016. godini uz preporuku da tako nastave i u ovoj 2017. godini. Veliki broj dobro odrađenih projekata koji su  uspješno implementirani otvorili su vrata za mnoge druge projekte koji će se implementirati u budućnosti, a mnogi od njih danas su i najavljeni. Tako RAŽ očekuju projekti financirani iz EU fondova , JU Dom kulture projekt  utopljavanja  zgrade Doma kulture, proširenje čujnosti Radio Žepča kao i plan održavanja Kabelske televizije.
Od naredne školske godine Planom upisa učenika za srednje škole za školsku 2017./18. učenici će imati priliku birati svoje buduće zvanje između 22 zanimanja od čeka je 9 novih zanimanja.

Odjeli u narednoj školskoj godini  brojit će maksimalno 20 učenika, a termini za upis već kreću sredinom mjeseca lipnja.
Informaciju  o odabiru idejnoga urbanističko arhitektonskog  rješenja za Novo Žepče prezentirala je pomoćnica općinskog načelnika Sluzbe za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lović koja je vijećnike upoznala s procedurama i odabiru najboljeg rješenja. Predložena rješenja nisu koncepcijski zadovoljila sve što je traženo Projektnim zadatkom, pa su ista vraćena na doradu uz sugestije i smjernice koje bi trebali primijeniti u projektiranju nove ideje. Nakon dorade Povjerenstvo je  odlučilo prvom nagradom nagraditi idejno rješenje koje je dostavljeno od strane Jasmina Halilovića, čije rješenje  predstavlja prirodni prostor po mjeri čovjeka čime je koncepcijski naglašen funkcionalizam. Ovim riješenjem je predviđena prometna regulacija između KŠC i novoplanirane Osnovne škole gdje bi se za vrijeme  trajanja školske godine  promet odvijao  samo za potrebe  škola.  -Ovo riješenje izuzetno dobro povezuje urbano i Novo Žepče što nam je cilj spojiti u jednu cjelinu,-istaknula je Lovrić.
Sjednica OV trajala je više od pet sati i na istoj su usvojene sve točke dnevnoga reda.


  • Posljednje